Balance Care Oy:n tarina
Ensimmäisen kerran tiemme kohtasivat vuonna 2013 Ylivieskassa Raudaskylän kristillisellä kansanopistolla, kuinkas muutenkaan kuin vauvahierontakurssilla. Kumpikin teki töitä tahoillaan, kunnes tapasimme maaliskuussa 2018 perinteisen jäsenkorjauksen täydennyskoulutuksessa Kannuksessa. Reeta teki näytehoidon vauvojen hoidosta perinteistä jäsenkorjausta hyödyntäen. Hoidossa tarvittiin avustajaa, tällöin Reetan askeleet johtivat kaikkien kurssilaisten joukosta Merjan luo. Kurssin jälkeen juttelimme ja päätimme tavata vielä samana syksynä Ilmajoella.
Tuolloin Merja opiskeli perinteistä jäsenkorjausta ja Reetalla oli perinteisen jäsenkorjauksen kouluttajaksi kouluttautuminen Ilmajoen opistolla. Tapasimme useita kertoja opiston asuntolassa ja välillä Merjan kotona Laihialla. Huomasimme, että meillä on hyvin samanlaiset työskentelytavat ja ajatukset vauvan itkun syistä. Kerroimme toisillemme, kuinka hoidamme vauvoja ja äitejä, teimme muistiinpanoja ja veimme käytännön hoitotyöhön testiin oivalluksiamme. Kokonaisvaltainen mobilisoiva vauvahieronta alkoi saada hahmonsa.
Aloimme aktiivisesti etsiä vastauksia kysymyksiin: ”Miksi vauva itkee?” ja ”Miksi vauvat ovat jumissa?”. Löysimme valtavasti tietoa terveydenhuoltoalan opinnäytetöistä, tutkimuksista ja kirjallisuudesta. Ihmettelimme, miksei kaikkea tätä tietoa hyödynnetä synnytyssairaaloissa ja lastenneuvoloissa, jotta vauvojen hätää voitaisiin paremmin helpottaa. Päätimme ryhtyä valtavaan urakkaan; kokoamaan yksiin kansiin taustatietoa sille, miksi jokainen vauva tulisi hieroa syntymän jälkeen. Käytimme tiedonhankintaan ja kirjoittamiseen aikaa varmaan tuhansia tunteja, kaiken liikenevän vapaa-ajan, lukuisia yön tunteja ja osan työaikaakin. Kyselimme kollegoiden kiinnostusta tulla tiimiin mukaan, mutta halukkaita ei löytynyt ja harmittelimme sitä hieman pettyneinä, sillä itse olimme aiheesta valtavan innostuneita.
Mielessämme olivat ne omat kokemukset lasten vauva-ajasta, siitä kun kukaan ei kysynyt – miten te siellä kotona jaksatte ja myös se, kun oli se yksi terveydenhoitaja, joka kysyi – ihan oikeasti, miten teillä menee ja tarjosi apuaan. Ja miten lukuisat perheet olivat hakeneet meiltä apua pienokaiselleen. Lähetimme toiveen, että meitä olisi enemmän ,jotka ajattelisivat että vauvan itkuun on aina syy.
Nyt näemme: Näin sen pitikin mennä, että Reeta ja Merja aloittivat tämän työn.
Kesäkuussa 2019 materiaali ja hierontatapa oli sillä mallilla, että uskalsimme pitää terveydenhuollon ammattilaisille ensimmäiset yksipäiväiset testikurssit,Turussa ja Laihialla. Marraskuussa ja joulukuussa 2019 pidimme yhdessä kaksi päiväiset testikurssit, joiden jälkeen kurssin rakennetta ja sisältöä viilattiin edelleen. Ihastuimme yhdessä kouluttamisen malliin, jossa tukisimme omalla osaamisellamme ja persoonallamme toistemme osaamista.
Tulimme tulokseen, että asiaa on niin valtavasti, että on tehtävä koulutussarja, jotta tiedon ja ennen kaikkea uuden hierontatavan ja siihen kuuluvan herkän aistimisen voisi hyvin omaksua. Tarvittiin myös nopeaan tiedon välittämiseen lyhempiä luentoja, jotka palvelevat neuvoloiden ja sairaaloiden tarpeita. Tuumasta toimeen, ja niin syntyi Miksi vauva itkee?-luento terveydenhoitajille ja kätilöille.
Merja kävi pitämässä aiheesta Seinäjoen ja Vaasan sairaaloissa luentoja ja näyttämässä uutta mobilisoivaa vauvahierontaa, heräsi kohteissa kiinnostus henkilökunnan kouluttamiseen. Olimme suuren edessä. Kaksi pientä vihreää toiminimiyrittäjää, joilla olisi yhteiset isot asiakkaat. Pähkäilimme, kuinka saisimme kaiken käytännössä toimimaan. Siihen oli vain yksi ratkaisu: täytyy perustaa yhteinen osakeyhtiö.
Ajatuksissamme oli, että yrityksen nimestä ja logosta tulisi huokua hoiva, huolenpito ja tasapaino. Yrityksen logossa tulisi olla elementti, josta saisimme osasia hoitomuotojemme tuotemerkkeihin. Saimme yhteistyö kumppaniksemme ihanan Ginger Peltomäen, joka suunnitteli meille logon ja tuotemerkit hoidoillemme. Hän loihti kuvalliseen muotoon ajatuksemme. Olemme kerrassaan ihastuneita hänen työhönsä!
Helmikuussa 2020 allekirjoitimme osakeyhtiön perustamiskirjan ja osakassopimuksen. Silloin meillä oli valmiina jo logo, tuotemerkit ja hurjasti koulutusmateriaalia, joka kaipasi vielä paljon muokkaamista ja modulointia järkeväksi koulutuskokonaisuudeksi.
Suurella sydämen palolla ja innolla haluamme viedä osaamistamme eteenpäin ja tukea perheitä pienten vauvojen kanssa jaksamisessa, sekä ammattilaisten osaamista havaita sekä tulkita vauvojen itkua. Koemme, että yhdistäen tieteen, perinnehoidot sekä kädentaitojen osaamista, voimme olla edelläkävijöitä Suomessa vauvojen hyvinvoinnin puolesta.