Vauvan hieronta -video

Oheisella videolla (kesto 57:30) Reeta hieroo vauvan. Varaa riittävästi rauhallista aikaa videon katseluun. Tee muistiinpanoja portfolioosi ja kirjaa mieleen tulevat kysymykset talteen lähipäivän keskusteluja silmällä pitäen.

Vauvan tutkimisen jälkeen Reeta aloittaa hieronnan (6:45). Lopuksi Reeta tutkii, miten vauvan keho on vastannut hoitoon (52:20).

Hierontatapahtuma

Voit hieroa vauvaa sylissäsi tai pöydällä tai vierastavaa ja turvaa hakevaa lasta vanhemman sylissä. Huolehdi siitä, että sinulla on hyvä, ergonominen hoitoasento. 

Käytä hierontaan luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten jojoba-, oliivi- tai kookosöljyä. Lämmitä hierontaöljy käsissäsi hieromalla kämmeniä yhteen ennen kuin laitat sitä vauvan iholle. Samalla lämpenevät omat kätesi. Käsien yhteen hierominen myös aktivoi sormesi tuntoreseptoreita ja valmistaa niitä tarkkaan työhön.

Juttele vauvalle ja kysy lupa hierontaan. Säilytä katsekontakti mahdollisuuksien mukaan koko hieronnan ajan ja kerro koko ajan mitä teet. Keskity vauvaan, älä vanhempiin. Käytä helliä, rakastavia ja määrätietoisia otteita. Jos otteesi on hermostunut ja haparoiva, vauvakin hermostuu. Aisti käsilläsi missä on kipeitä ja jännittyneitä kohtia. Hoida systemaattisesti joko jalkateristä päähän tai päästä jalkoihin päin.

Seuraa vauvan reagointia, hän kyllä ilmaisee itsekin ongelmakohdat mm potkimalla, ilmehtimällä, kiemurtelemalla, ääntelemällä tai itkulla. Taaperoiden hieronnassa lelut, leikit, lorut ja laulut ovat hyvää viihdykettä, sillä paikallaan ei tahdota viihtyä.

Suoraa huutoa itkevää lasta ei kannata hieroa. Pyri rauhoittamaan lapsi ensin, vaikka äidin rinnalla. Älä säikähdä, usein ensimmäisellä hierontakerralla vauva itkee ainakin vähän, koska ympäristö, hoitaja ja kosketus ovat outoa ja hoitaja vielä koskee vielä kipeisiin paikkoihinkin. Tämä saattaa aktivoida vauvalla muistot synnytystraumasta, mikä saa hänet itkemään. Jos vauva on tullut hoitoosi jatkuvan itkuisuuden vuoksi, häntä voidaan hoitaa itkevänäkin.

Muista havainnoida ennen hierontaa, hieronnan aikana ja palaa vielä alussa tekemiisi tutkimuksiin hieronnan jälkeen, jotta tiedät, miten hieronta vaikutti. Samalla myös vanhemmat näkevät lapsessaan tapahtuneen muutoksen.

Hierontajärjestys

Seuraavassa on kuvattu perushierontajärjestys, jota tuskin koskaan pääset toteuttamaan sellaisenaan. Jokainen hierontakerta on erilainen ja etenee aina vauvan tahdissa. Vaihtele vauvan hierontakerroilla aloituspaikkaa ja hierontajärjestystä, jotta aina sama paikka ei jäisi liian vähälle huomiolle.
  1. Aloita hieronta selällään jalkateristä, ensi oikea ja sitten vasen. Etene sen jälkeen anatomisen tarkasti kehoa ylöspäin. Ensin oikea jalka nilkasta lonkkaan asti, sitten vasen. Hoida rintakehän ja vatsan alue sekä yläraajat.
  2. Käännä lapsi vatsalleen ja käsittele takareidet, pakarat, selkä, lavat ja hartiat.
  3. (Käännä lapsi kyljelleen, jos pakarat, kyljet, lapa ja hartia olivat erityisen arkoja ja hiero kyseiset alueet.)
  4. Käännä selälleen lapsen pää lähimmäksi itseäsi: sulattele sormien päillä niskan aluetta ja kallon saumoja, hiero päänahka ja tarvittaessa myös lapojen väliä. Hiero vielä korvalehdet ja viimeiseksi kasvot.

Sopiva hierontahoidon kesto

Yksi hoitokerta kestää vauvasta riippuen 30-45 minuuttia. Yleensä 3-6 hoitokertaa on riittävä. Kolme ensimmäistä kertaa voi käydä viikon välein, minkä jälkeen hoitoväli harvennetaan 1,5-2 viikkoon. Jos vauva on hyvin itkuinen, on parempi hoitaa vain 15 minuuttia kerrallaan muutaman päivän välein. Kun hoito ei aiheuta enää itkukohtauksia, hoitoaikaa ja -väliä voidaan pidentää. Kovin stressaantunut vauva voi olla parempi hoitaa 1-2 kertaa vaatteiden läpi, ja jos hän osoittaa hermostumisen merkkejä, tee vain osahieronta. Voit hieroa vain eniten hoitoa kaipaavan alueen ja jatkaa seuraavalla kerralla eri kohdasta. Tärkeää kuitenkin olisi joka kerta hoitaa vähintään pää ja rangan alue kokonaisuudessaan, koska näiden alueiden kautta kulkee koko kehon hermotus.

Hieronnan jälkeen

30 min hieronta vastaa aikuisen 2 h hoitoa. Lasta voi väsyttää ja janottaa, siksi syöttäminen heti hieronnan jälkeen onkin tärkeää. Hänelle voi tulla myös käsittelykipua, varsinkin, jos keho on ollut hyvin jännittynyt. Muista informoida tästä myös vanhempia. Yleensä vauva kuitenkin rentoutuu ja nukkuu ensimmäiset pitkät päiväunensa jo kotimatkalla.